Natuur & cultuur

Geplaatst op

De villa ligt vlakbij Lovina, in het Noorden van Bali. Steeds meer mensen ontdekken dat het een authentieke en mooie bestemming is. Weg van het drukke zuiden en een omgeving waar veel te beleven is.

Markt in Singaraja

Markt in Singaraja

Singaraja

De stad Singaraja was ooit de hoofdstad van Bali. Nog steeds kunt u verschillende wijken ontdekken waar Nederlandse kolonisten woonden en werkten. Het is een stadje met ziekenhuizen, apotheken, verschillende banken en een grote markt. Ook zijn er een paar grote warenhuizen. In Singaraja kunt u terecht voor dagelijkse inkopen bij de Hardey’s. De stad ligt op ongeveer 30 minuten met de auto van de villa. Singaraja is het thuis van de Gedong Kirtya bibliotheek. Daarin staan de beroemde Lontar Manuscripts en heel veel Balinese literatuur en boeken over de koloniale periode. In de haven van Singaraja kunt u nog oude pakhuizen terugvinden uit de tijd van de Nederlandse kolonisatie. Ook is er een authentiek Chinese tempel.

Culturele en historische lezingen

Het is mogelijk om zowel in de villa of in de bibliotheek van Lovina lezingen te volgen van Peer Maas. De volgende onderwerpen kunnen worden gekozen: Culturele Gebruiken en Omgangsvormen, Godsdienst/Balinees Hindoeïsme, Geschiedenis en Maatschappij en Wederkerige Taalinvloeden van en in de Indonesische, Nederlandse en andere talen door de eeuwen heen.

Klooster Brahma Vihara Arama

Klooster Brahma Vihara, de ‘kleine Borubudur’

Boeddistisch Klooster

In de heuvels van Banjar op ongeveer 10 minuten van Villa Senang ligt Boeddhistische klooster Brahma Vihara Arama; het enige Boeddhistische klooster van Bali. Er zijn mogelijkheden voor meditatie(cursussen) en retraite. Het klooster ligt over meerdere lagen verspreid en heeft bijzondere geschilderde muren en gebedskamers. Het wordt ook wel de kleine Borobodur genoemd.

Heetwaterbronnen Air Panas Banjar

Heetwaterbronnen Air Panas Banjar

Heetwaterbronnen

Vlakbij het klooster ligt Air Panas Banjar, de heetwaterbronnen. Sommige mensen zeggen dat het zwavelachtige water een helend effect heeft. Rustgevend en ontspannend is het in elk geval. In het weekeinde worden de bronnen bevolkt door talloze Balinese gezinnen die hier op grondige wijze hun wekelijkse badbeurt nemen. Laat u niet afschrikken door de talloze verkopers op de weg naar de bronnen, een bezoek is echt de moeite waard.

Waterval Sekumpul

Watervallen Sekumpul

Watervallen

Sekumpul ligt ten noorden van de stad Singaraja, in een koel gebied temidden van stijle bergwanden, het is ongeveer 1 uur rijden vanuit centraal Lovina. Deze watervallen bereik je via een pittige wandeling. Wij adviseren schoenen te dragen i.p.v. slippers en een gids te nemen. Er stromen zeven verschillende watervallen van grote hoogten naar beneden. Je kan aldaar een onvergetelijke ‘tropische douche’ nemen.

Tempels

Bali heeft heel veel tempels met elk zijn eigen betekenis. Ten oosten van Lovina vindt u de Beji Tempel in Sangsit, deze is gewijd aan de rijstgodin. De Jagaraja tempel herdenkt de gevechten met de Nederlanders. Ten westen van Lovina ligt de Pulaki tempel, waar het krioelt van aapjes die worden beschouwd als afstammelingen van de god Dewa. De Ulundanu tempel ligt vlakbij Bedugul.

Nationaal park Bali Barit

Mocht u een tweedaagse trip willen ondernemen, dan is Bali Barat Nationaal Park, een echte aanrader. Het park is inmens groot en bevat ook 7000 hectare beschermd koraalrif. Wilt u een tocht door het park maken, dan kan dat alleen onder leiding van een gids. In de buurt van het park zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Het Bali Barat National Park vormt een belangrijk voorbeeld van de Friends of the Reef-campagne van WWF.
Meer informatie over interessante flora en fauna op deze bestemming, evenals over natuurbeschermingsprojecten in de regio is te vinden op www.natourdata.net.

De vulkaan Batur

De vulkaan Batur

Vulkanen

Een bezoek aan de Batur vulkaan begint als u rond een uur of 3 in de morgen wegrijdt van de villa. Eenmaal aan de voet van de berg beklimt u samen met een gids de vulkaan. Uw inspanning zal beloond worden met een zonsopkomst terwijl u de 3200 meter hoge Gunung Agung voor u ziet. Agung is een heilige berg voor de Balinezen. Zij beschouwen deze berg als de navel van de wereld en slapen met hun hoofd in de richting van Gunung Agung. U daalt af naar het meer Batur: het vulkanische meer is omgeven door schitterende tempels.

Ubud

Ubud is de culturele hoofdstad van Bali. De stad kent een rijke geschiedenis als het gaat om de Balinese schilderkunst. Bekende namen zijn onder andere: Walter Spies, Rudolf Bonnet, Arie Smit en Han Snel. Daarnaast zijn ook andere kunstvormen goed vertegenwoordigd in het gebied. Rondom Ubud liggen verschillende ambachtsdorpen en in de stad zelf worden vele soorten traditionele dansvoorstellingen gegeven. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over Ubud.

Het waterpaleis Taman Ujung

Het waterpaleis Taman Ujung

Het waterpaleizen van Tirtagangga en Taman Ujung

De laatste koning van Oost-Bali heeft tijdens zijn regeerperiode twee prachtige waterpaleizen laten aanleggen: Ujung en Tirtagangga. Het waterpaleis Tirtagangga is aangelegd rond een natuurlijke bron, waarvan het water geldt als heilig. Vijf waterbassins, fonteinen en beelden uit de hindoecultuur geven de tuin het aanzien van een openluchtmuseum. En of het nu door het water komt of niet, met een grote rijkdom aan bomen en bloeiende planten ademt de tuin een serene rust.
Door de uitbarsting van de Gunung Agung in 1963, die gepaard ging met aardbevingen, waren ze grotendeels verwoest. Sinds enkele jaren zijn beide waterpaleizen geheel gerestaureerd.
U kunt voor een kleine vergoeding een bad nemen in het vorstelijke eerste water, een bassin dat alleen voor de radja bestemd was. Maar dan heb je het duikplateau op elegante zuiltjes ook voor jezelf.
Een kleinzoon van de laatst heersende vorst exploiteert nu de tuinen en een restaurant. Sinds kort zijn er ook enkele huisjes op het terrein beschikbaar. Deze zijn echter niet goedkoop. Vanuit het kleine en superrustige Tirtagangga kun je wandelingen en dagtochten maken door prachtig sawalandschap naar dorpjes en tempels in de omgeving.
Meer informatie op de officiële site van Tirtagangga.